top of page
Rozemarijn (Salvia rosmarinus) dwergstruik uit de lipbloemenfamilie (Lamiaceae).
De vaste plant met onderaan houtige stengels is oorspronkelijk afkomstig uit Zuid-Europa en Klein-Azië en kan bij ons gewoonlijk buiten overwinteren.
Groenblijvende heester, takken 0,5 - 1,5 m lang, lijnvormige bladeren zijn zittend en aan onderkant grijs; ze zijn harsachtig, leerachtig, naaldachtig en donkergroen.
Bloeit in Nederland en België april-juni met 1 tot 1,2 cm lange, blauw-violette bloemen.
Het zaad is geelbruin, vettig en klein. Stekken kan door in augustus topstekken te nemen en deze met of zonder stekpoeder in stekgrond te zetten. De plant kan binnenshuis in een bak worden gekweekt op een zonnige plaats.
Aangezien de smaak sterk is, is rozemarijn vooral geschikt om vleessoorten met een sterke smaak te begeleiden, zoals wild en rood vlees. Het overleeft een bak- en braadproces uitstekend. Het kan tevens gebruikt worden in salades en sauzen.
De plant houdt insecten op afstand en kan met dat doel worden rondgestrooid als er buiten wordt gegeten.
bottom of page