top of page
home.jpg

Roomse kervel (Myrrhis odorata) overblijvende plant uit de schermbloemenfamilie.

60-120 cm hoog, gesteelde bladeren verschijnen in voorjaar, aan onderzijde zacht behaard. De plant bloeit in mei en juni, bloemscherm met 4-10 (soms 20) stralen, bloemsteeltjes van mannelijke bloemen zijn korter dan die van de tweeslachtige bloemen en ze zijn ook kaal.
De vrijwel kale lancetvormige vrucht is 1,5-2,5 cm lang en alleen aan de top iets behaard.
Roomse kervel komt voor op vochtige voedselrijke grond, in vaak beschaduwde bermen, tuinen en bosranden. De plant geeft de voorkeur aan kalkhoudende grond.
Bladeren zijn het gehele jaar eetbaar, rijpe zaden worden als inlegkruid gebruikt. Ook de wortel kan gekookt als groente gegeten worden.
De roomse kervel is een ingrediënt van Chartreuse likeur en vele andere likeuren.
De hele plant is aromatisch, windafdrijvend, expectorant en goed voor de spijsvertering.
De wortel is een antisepticum en een afkooksel wordt gebruikt om beten te behandelen.

bottom of page