top of page
home.jpg

Poolvos

Poolvos (Vulpes lagopus) is een zoogdier dat behoort tot de familie van de hondachtigen (Canidae). 30 cm hoog, 2-6 kg zwaar, staart 25-40 cm. ♂ 55-75 cm lang, ♀ 50-65 cm.

De vachtkleur varieert. In de zomer is het dier meestal grijsachtig bruin, in de winter wit.
2 ruiperioden, mei-juni en september. In de eerste periode verliest hij zijn wintervacht, in de tweede zijn zomervacht. Poolvossen verschillen van gewone vossen door de kortere oren en de kortere snuit, de rondere kop en de dikkere vacht. De poolvos leeft vooral van kleine zoogdieren, sneeuwhazen, vogels (bijvoorbeeld ganzen, zeekoet, sneeuwhoen, steltlopers) en eieren worden regelmatig gegrepen, en hij eet ook insecten, bessen en vruchten. Het dier is zowel 's nachts als overdag actief.
Als er 's winters voedselschaarste aanbreekt, trekken de dieren naar voedselrijkere gebieden, als de kust of zuidelijk gelegen gebieden. Ze kunnen dan wel 100den km ver trekken, alleen of in groepjes. Daar eten ze vooral aas (bijvoorbeeld resten van door ijsberen gedode zeehonden, maar ook aangespoelde vis) en ook schelpdieren. Poolvossen kunnen tot wel -50 °C overleven.

bottom of page