top of page
home.jpg

Konijn

Europees konijn (kortweg konijn, wetenschappelijke naam Oryctolagus cuniculus) is een geslacht uit de familie der hazen en konijnen (Leporidae).

Kop-romplengte 35-50 cm. De achterpoten van het konijn zijn relatief veel korter dan die van de hazen. De buik is veel lichter van kleur dan de rug, vaak wit. Ook de onderzijde van de staart en de poten is wit.
Lichaamsgewicht 1,2-2,5 kg, staart 4-8 cm lang. De konijnen hebben voornamelijk een grijsbruine kleur, wildkleur of agouti genaamd. De dieren hebben ook een roodbruine vlek in de nek. De oren hebben een bruin puntje, de bovenzijde van de staart is zwartbruin. De buikzijde is blauwig grijs van kleur, de onderzijde van de staart is wit. Deze valt zeer op als hij wordt opgewipt. Sommige konijnen die maar half wild zijn kunnen wit of zwart zijn. Bij het Europees konijn zijn de oren maximaal 10 cm lang en korter dan de kop.
Het konijn leeft alleen van plantaardig voedsel. Ook eet het zijn eigen keutels op (coprofagie). Knaagdieren beschikken in het bovenste deel van het gebit over maar twee snijtanden, terwijl haasachtigen er vier hebben, waarvan de twee stifttanden achter de bovenste snijtanden staan. Het jong van een konijn heet een lamprei of kitten.

bottom of page