top of page
BACK_1200.JPG
BACK_1200.JPG
home.jpg

Porseleinhoen

Porseleinhoen (Porzana porzana) is een kleine watervogel uit de rallenfamilie (Rallidae).

Porseleinhoen is iets kleiner dan de waterral. Het verschilt van de waterral door een korte snavel die aan de basis geel is. Volwassen vogels zijn grotendeels bruin van boven en blauwgrijs van onder, met zwarte streepjes en lichte stippen op de buik, en een lichte, okerkleurige vlek op de onderstaart. Lichaamslengte 22-24 cm, gewicht 55-150 gram.
Deze dieren zijn vooral in de schemering en 's nachts actief en zoeken dan op het land of in ondiep water naar insecten en ander klein gedierte.
Het legsel bestaat uit 8-14 glanzende, grijsgele eieren met violetgrijze ondervlekken en bruine vlekjes. Deze soort komt voor in rietmoerassen in de gematigde klimaatgordel van Europa en West-Azië. Het is een trekvogel die overwintert in Afrika en India.
Het porseleinhoen komt voor in natte uiterwaarden, in randen van rietmoerassen en op ondergelopen grasland waar minder dan 15 cm water opstaat. De soort staat sinds 2004 als kwetsbaar op de Nederlandse Rode Lijst gezet. Het porseleinhoen staat ook op de Vlaamse Rode Lijst en geldt daar sinds 2016 als ernstig bedreigd.

bottom of page