top of page
home.jpg

Meidoornkielwants

Meidoornkielwants (Acanthosoma haemorrhoidale) is een wants uit de familie kielwantsen (Acanthosomatidae).

De redelijk grote wants kan 17 mm lang worden. Hij heeft een groene basiskleur met zwarte putjes en heeft rode tot roodbruine banen van de punten van het halsschild, langs het scutellum op de vleugels, tot onder het vliezige deel van de vleugels. De hoeveelheid rood is variabel. Ogen zijn rood gekleurd en van antennen is het eerste lid groen en rest donker.
Komt in heel Europa voor, van Portugal tot Rusland en is in Nederland en België ook vrij algemeen. Algemeen actief tussen de maanden april en oktober en is dan in struiken langs de bosrand te vinden. Het voornaamste voedsel zijn vruchten van meidoorn maar volwassenen kunnen overwinteren op dieet van bladeren van diverse voedselplanten zoals zomereik en lijsterbes. Het dier heeft een naaldvormige snuit (rostrum) die gebruikt kan worden om in een vrucht of tussen bladlagen te steken.
Als reactie op stress, kunnen ze, net als andere stinkwantsen, een onaangename geur verspreiden door een oranje vloeistof af te scheiden uit speciale openingen in de thorax.

bottom of page