top of page
home.jpg

Grauwe schildwants

Grauwe schildwants (Rhaphigaster nebulosa), ook wel grauwe veldwants genoemd, is een wants uit de familie van de schildwantsen (Pentatomidae).

Lichtbeige, fors gebouwde wants met grootte 13,5-16 mm, onbehaard en bedekt met zwarte putjes, staan in onregelmatig patroon en vervloeien op veel plekken samen. Het connexivum (laterale rand) is geel-zwart geblokt en onderzijde is lichtgekleurd met zwarte vlekjes.
Het membraan van de voorvleugels is meestal donkerbruin gespikkeld. De grauwe schildwants heeft zwarte antennes. De basis van segment drie, vier en vijf is lichtgeel. Het vrouwtje heeft aan de onderzijde in het midden een opvallend grote legboor.
De grauwe schildwants is een dagactief insect. Hij voedt zich met name met plantensappen van houtachtige planten, zoals Prunus-soorten, meidoorn, lijsterbes, hazelaars en iepen. Ook voedt hij zich op braam en klimop. De wants zuigt ook uit dode insecten.
De grauwe schildwants is een slechte vlieger. Hij vliegt traag en luid zoemend en bij de landing komt hij vaak op de rug terecht. Bij verstoring scheidt de wants een zoetig ruikend vocht af.

bottom of page