top of page
home.jpg

Bruingemarmerde schildwants

Bruine gemarmerde schildwants (Halyomorpha halys of Aziatische stinkwants) is een insect uit de familie Pentatomidae (schildwantsen).
Volwassen bruin gemarmerde schildwantsen zijn ongeveer 1.7 cm lang en ongeveer net zo breed, vormend de heraldische schildvorm die kenmerkend is voor insecten in de superfamilie Pentatomoidea. Ze zijn over het algemeen donkerbruin van bovenaf gezien, met een romig witbruine onderkant. De term "gemarmerd" betekent bont of geaderd, zoals marmer, wat verwijst naar de markeringen die uniek zijn voor deze soort, inclusief afwisselend lichtgekleurde banden op de antennes en afwisselend donkere banden op de dunne buitenrand van de buik. De poten zijn bruin met vage witte vlekken of strepen.In Europa voedt de bruin gemarmerde schildwants zich vanaf eind mei of begin juni met een breed scala aan fruit, groenten en andere waardplanten, waaronder perziken, appels, sperziebonen, sojabonen, kersen, frambozen en peren.
Is per ongeluk vanuit China of Japan in Europa terechtgekomen in Zürich, vestigde zich in Frankrijk en Italië. In 2017 voor het eerst gespot in België. Anno 2023 is hij het meest frequent aanwezig in Limburg, de grootste provincie qua fruitteelt, tevens de meest vatbare landbouwindustrie voor deze wants.

bottom of page