top of page
home.jpg

Bladpootrandwants

Bladpootrandwants of bladpootwants (Leptoglossus occidentalis) is een randwants uit de onderorde wantsen.

Exoot in Europa die oorspronkelijk uit Amerika komt. De laatste jaren worden ze steeds meer waargenomen in België en Nederland. In België sinds 2006, in Nederland sinds 2007.
Lengte gemiddeld 20 mm, zwarte kop, rode ogen en een donkerrode streep precies dwars door de kop. De antennen zijn ongeveer 15 mm lang en rood-oranje gekleurd. Het pronotum is donkerrood en in het midden geel met zwarte vlekken. Het scutellum is vrij klein en is donkerrood. Verder is het gehele lichaam rood-oranje. Op het corium zitten nog opvallende witte strepen die vaak op een 'h' lijken. De randen van het achterlijf zijn zwart met wit-geel en het membraan is doorzichtig bruin. De naamgeving vloeit voort uit de vorm van de achterpoten: de bovenkant van het onderbeen lijkt op een blad.
Bladpootrandwants wordt het hele jaar aangetroffen, maar voornamelijk van augustus tot oktober. In het najaar zoeken de volwassen individuen een plek op om te overwinteren, bijvoorbeeld binnenshuis. Staat in Noord-Amerika bekend als pestsoort, omdat de soort in grote aantallen in huis kan komen.

bottom of page