top of page
home.jpg

Kraaihei

Kraaihei (Empetrum nigrum) is een niet bladverliezende overblijvende dwergstruik die behoort tot de heidefamilie (Ericaceae).

Komt van nature voor op het noordelijk halfrond. De vruchten zijn eetbaar, maar niet erg smakelijk. Het is een xerofyt, die echter in vochtige omstandigheden weet te gedijen.
Wordt 15-45 cm hoog en vormt matten van kruipende, liggende of opstijgende twijgjes die wijd vertakt zijn. De takken zijn dicht bezet met lijnvormige of lijnwerpige, circa 6 × 2 mm grote bladeren. De bladeren hebben een sterk omgerolde rand. Ze zijn glanzend diepgroen, behalve in de winter en het vroege voorjaar wanneer ze overwegend rood gekleurd zijn. Bloeit in april en mei met eenslachtige bloemen, die in de bladoksels staan. De kroonbladen zijn 2-2,5 mm lang. De donkerpaarse, vrouwelijke bloemen hebben zes tot negen stempels. De mannelijke bloemen zijn roze. De zwarte, 5-8 mm grote vrucht is een besachtige steenvrucht met 6-9 stenen.
Kraaihei komt behalve op het noordelijk halfrond voor in het Zuid-Amerikaanse Andesgebergte. In Nederland groeit ze vooral op de Waddeneilanden, in Vlaanderen en in Wallonië zeldzaam. Vindplaatsen zijn zonnige tot licht beschaduwde plekken met zure zandgrond op de noordzijde van (duin)hellingen, in valleien, naaldbossen, hoogveen en veenrietland.

bottom of page