top of page
home.jpg

Gaspeldoorn

Gaspeldoorn (Ulex europaeus) is een struik uit de vlinderbloemenfamilie (Leguminosae of Fabaceae). De plant bevat het giftige cytisine.

Staat op de Nederlandse Rode Lijst van planten als vrij zeldzaam en matig in aantal afgenomen. Het is een gedoornde, groenblijvende struik die plaatselijk voorkomt op zandgrond, heide of in de duinen. In sommige gebieden is ze erg zeldzaam. Bijen komen veel af op de goudgele, geurende bloemen. Bij aanraking schieten de bloemen stuifmeel af op het bezoekende insect. Rechtop groeiend kan gaspeldoorn een hoogte bereiken van 3 m, maar de struik blijft op onbeschutte of begraasde plaatsen een stuk lager.
De bladeren zijn gereduceerd tot groene, naaldvormige doorns van 1,5-2,5 cm lang. Ze zijn diepgegroefd en stijf. Jonge bladeren zijn drietallig en in dat stadium nog zacht en voor dieren eetbaar. De vlindervormige bloemen zijn goudgeel, lengte +/- 1,5 cm, aan korte, fluwelige stelen. De gaspeldoorn draagt zwarte peulen die 1-2 cm lang worden. Ze zijn behaard. Bij rijpheid barst de peul open zodat de zaden vrijkomen. Deze zaden zijn giftig.

bottom of page