top of page
home.jpg

Citroenstrookzwam

Citroenstrookzwam (Antrodia xantha) is een schimmel behorend tot de familie Fomitopsidaceae.

Ontwikkelt zich op stammen, stronken en takken van dode bomen. Hij groeit naaldbomen (Pinus, Picea en Larix) op zandgrond. Hij veroorzaakt bruinrot.
Eenjarige, zich verspreidende, vaak aangrenzende vruchtlichamen groeien samen tot grote plekken tot 5 mm dik en soms enkele meters lang. Hij vormt talloze bobbels op de verticale ondergrond. Hij is sterk aangehecht, zacht als hij vers is, broos en kalkachtig na het drogen. De kale rand is wit en smal, vaak spinnenwebachtig, verdwijnend in oudere vruchtlichamen. Het vruchtvlees is erg dun, 1-3 mm dik, witachtig, kalkachtig als het vers is, korrelig poederachtig na het drogen, sterk blauw gekleurd of bijna zwart als het wordt blootgesteld aan jodium. Hij bestaat vaak uit meerdere lagen buizen die aan elkaar zijn gesmolten. Hij heeft een zeer bittere smaak.
De meeste waarnemingen komen uit Europa, vooral in West-Europa en het Scandinavisch Schiereiland. In Nederland komt hij vrij algemeen voor. Hij staat niet op de rode lijst en is niet bedreigd.

bottom of page