top of page
home.jpg

Dromedaris

Dromedaris of eenbultige kameel (Camelus dromedarius) is een grote kameelachtige, die enkel in gedomesticeerde vorm kan worden aangetroffen.

De dromedaris is +/- 3 m lang, 190-230 cm hoog (met bult als hoogste punt). Het dier weegt 450-1200 kg. De dromedaris heeft één bult, een lange, gebogen hals en lange poten, die eindigen in twee tenen. De dromedaris heeft een korte, ruige en dichte vacht, die langer is op de kruin, de nek, de hals, de romp en de staartpunt. De vachtkleur varieert van wit tot bruin. Op de ellebogen, de knie- en zoolgewrichten en op het voorhoofd zitten eeltplekken, die 7 mm dik zijn en bestaan uit een flexibel, verhoornd vlies.
De dromedaris komt oorspronkelijk uit het Midden-Oosten, de kameel uit Centraal-Azië.
De dromedaris voedt zich met gras en andere planten, ook de taaie, doornige, zoute en uitgedroogde planten die de meeste andere dieren laten staan. Door de gespleten bovenlip is hij in staat zelfs doorntakken te eten. De dromedaris kan voor langere tijd zonder water. Als hij kan drinken, drinkt hij grote hoeveelheden: meer dan honderd liter water in tien minuten komt voor.

bottom of page