top of page
home.jpg

Doornikse kriel

Doornikse kriel is een schattig klein kippenras uit België (regio Doornik).

Ondanks hun prachtige uiterlijk worden ze vrij weinig waargenomen, ook in België zelf is de Doornikse kriel redelijk zeldzaam. Vroeger werden deze krielen wel op binnenvaartschepen gehouden die over rivier de Schelde voeren, vandaar ook dat de Doornikse kriel ook liefkozend ‘schipperskipje’ wordt genoemd.
De Doornikse kriel komt oorspronkelijk uit België, en dan met name uit de regio rond de Belgische stad Doornik, ze komen maar in één kleurslag voor, namelijk driekleurig bont.
De bonte driekleur bestaat uit een grondkleur van kastanjebruin, met daarop zwarte en witte veerdelen. In sommige stammen van de Doornikse kriel wordt ook pepering waargenomen op de grondkleur.
De Doornikse kriel is een goede legkip en legt zo’n 170 tot 180 eitjes per jaar, met een gewicht van ongeveer 38 gram per ei. De eikleur is wit. Doornikse krielen kunnen goed broeds worden en worden dan ook regelmatig ingezet om eieren van andere kippenrassen, fazanten en patrijzen uit te broeden. Ook als moederkloek doen de hennetjes van de Doornikse kriel het goed.

bottom of page