top of page
home.jpg

Wegmier

Wegmier (Lasius niger), ook wel gewone wegmier, zwarte wegmier of zwartbruine wegmier, uit onderfamilie van schubmieren (Formicinae).

De wegmier is zwartbruin tot zwart met een fijne beharing. De werksters zijn zo'n 3-5 mm lang. De koningin wordt zo'n 9 mm lang. De geslachtsmieren zijn donkerbruin en de vleugels zijn doorzichtig. Eind juli en begin augustus zijn de bruidsvluchten; de mannetjes en de koninginnen verlaten dan het nest. Alleen de sterkste mannetjes kunnen de koninginnen bijhouden en bevruchten hen boven in de lucht. De nesten bevinden zich vaak onder tegels of onder boomschors. Soms worden ook zandhopen gemaakt. De mieren leven van de uitscheiding van bladluizen die ze melken. De koningin en larves hebben eiwit nodig om te groeien en eieren te leggen.
De wegmier komt voor in een groot deel van het Palearctisch gebied. De soort leeft in vele biotopen mits niet te droog. Ze is ook in tuinen te vinden, en 's zomers soms binnenshuis. In Nederland en België is de soort zeer algemeen.

bottom of page