top of page
home.jpg

Smalle weegbree

Smalle weegbree (Plantago lanceolata) is een vaste plant.

Wordt max 0,5 m hoog, bloeit van voorzomer tot in de herfst. De bladeren staan allemaal in een bladrozet. Ze zijn lancetvormig en in voedselrijke omstandigheden staan ze opgericht. Onder schrale omstandigheden zijn ze kleiner, ronder van vorm en liggen ze plat tegen de grond. De aar staat op een gegroefde steel en is wat groen-bruinig van kleur. De bloei is van beneden naar boven, eerst stampers (protogynisch) en dan de meeldraden. De witte helmknoppen steken hiertegen af. Bloempjes hebben doorschijnende kroonslipjes met een bruine streep, ze produceren 3 zaden. Komt voor in allerlei graslanden, voedselrijke als voedselarme. Ook te vinden in de voegen tussen stoeptegels en andere vormen van bestrating. Smalle weegbree is niet giftig, voedsel voor knaagdieren en konijnen.
In kruidengeneeskunde wordt een aftreksel van zaden voorgeschreven tegen lichte diarree. Een extract van de smalle weegbree wordt soms gebruikt voor de verzorging van de oren.
Waardplant voor dagvlinders veldparelmoervlinder, bosparelmoervlinder, tweekleurige parelmoervlinder, westelijke parelmoervlinder, de weegbreebeer.

bottom of page