top of page
home.jpg

Moederkruid

Moederkruid (Tanacetum parthenium) verwilderd aan te treffen cultuurplant uit de composietenfamilie (compositae of Asteraceae) met een karakteristieke sterke geur.

Hoogte 30-60 cm, heeft veelvuldig vertakte stengels die dicht bebladerd zijn, met zachte ingesneden bladeren en bloemen die in groepjes in korfvorm groeien aan de stengeltop.
Bloeitijd van juni tot eind augustus, overwintert met knoppen op of net iets onder de grond.
Moederkruid groeide oorspronkelijk op de Balkan, in de Kaukasus en Anatolië. De soort raakte als voor medicinale doeleinden gekweekte plant over een groot deel van de wereld verspreid. Door verwildering is de plant in ook in West-Europese flora ingeburgerd.
De plant vond al in de oudheid heelkundige toepassingen. Ze werd gebruikt om weeën op te wekken en tegen kraamvrouwenkoorts. In kruidentuinen wordt ze nog gekweekt als koortswerend middel.
Verder wordt de plant gebruikt als middel tegen migraine. Er zijn diverse onderzoeken gedaan naar de effectiviteit en het lijkt erop dat de frequentie afneemt met een halve aanval per maand vergeleken met een placebo. Er zijn geen bijwerkingen. De ernst van de migraine-aanvallen vermindert echter niet.

bottom of page