top of page
home.jpg

Europese bidsprinkhaan

Europese bidsprinkhaan (Mantis religiosa) is een insect uit de orde bidsprinkhanen en behoort tot de familie Mantidae.

♀ lichaamslengte tot 7,5 cm, relatief korte antennes. ♂ kleiner en heeft antennes die een derde van de lichaamslengte lang zijn. Beide geslachten hebben vleugels. ♂ vliegt soms als hij op zoek is naar ♀, verder vliegt de Europese bidsprinkhaan zelden.
Kleur is helgroen tot donkerbruin, vanghaken aan het uiteinde van de voorste ledematen zijn meestal rood gekleurd. In rust worden de voorpoten tegen elkaar gevouwen, dit verklaart de Nederlandse naam bidsprinkhaan.
Deze soort komt voor in Europa, in Nederland en België zeer zeldzaam. In het zuiden van Europa, met name rond het Middellandse Zeegebied, is het een algemene soort.
Vaak wordt het mannetje na de paring opgegeten. Wanneer de eieren ontwikkelen, zwelt het achterlijf van het vrouwtje op en heeft zij extra voedingsstoffen nodig.
De Europese bidsprinkhaan jaagt in struiken en andere laag groeiende vegetatie op insecten en andere geleedpotigen die kleiner zijn dan hijzelf. Dit zijn met name vliegen, maar ook hommels, bijen en spinnen worden gegeten.

bottom of page