top of page
BE_Retie_Kattesteert_2024.09.07.14.32.42_03.JPG
BE_Retie_Kattesteert_2024.09.07.14.32.42_03.JPG
1/1
Boomsprinkhaan
Boomsprinkhaan (Meconema thalassinum) is een rechtvleugelig insect uit de familie van de sabelsprinkhanen (Tettigoniidae) en de onderfamilie Meconematinae.
Mannetjes 12-15 mm, vrouwtjes 11-15mm lang. De lichaamskleur is groen, op de kop, het halsschild en de vleugelbasis is een gele streep aanwezig. De mannetjes hebben lange, krekel-achtige cerci, die kleine tandjes hebben aan de basis. Het vrouwtje is te herkennen aan de lange vrij smalle en nauwelijks gebogen legboor. De boomsprinkhaan is een gevleugelde soort, de vleugels reiken tot achter de achterlijfspunt en zijn groen van kleur. De vleugels hebben een lichtere beadering die doet denken aan de groene gaasvlieg. De boomsprinkhaan is een algemene soort die in grote delen van Europa voorkomt en ook te vinden is in Nederland en België, bewoner van bomen en hogere struiken in verder open terreinen zoals heidevelden met bomengroepjes, stadsparken en tuinen. Boomsoorten als de eik, de hazelaar en de beuk hebben de voorkeur.
Leeft voornamelijk van kleine, op planten levende insecten en is een overwegend nuttig dier, actief gedurende de maanden juli tot november, mannetjes laten zich horen tussen 7 uur 's avonds en 3 uur in de nacht met snorrend geroffel door met de poten op de ondergrond te trommelen.
bottom of page