top of page
home.jpg

Rozenkever

Rozenkever (Phyllopertha horticola) is een kever uit de familie Scarabaeidae.

De rozenkever is 8 tot 12 mm lang, roodbruin van kleur met een metaalkleurig groen halsschild. De rozenkever behoort net als de meikever tot de familie van de bladsprietkevers.
De larven worden tot 20 mm groot en worden ook engerlingen genoemd, hebben een duidelijke kop, drie paar poten en vuilwit van kleur.
Rozenkevers komen vooral op lichte gronden voor. De volwassen kevers voeden zich met bladeren en bloemen van onder andere de roos. In de loop van juni komen de kevers uit de grond, paren en zetten daarna hun eitjes af op een diepte van 10 tot 25 cm bij voorkeur in grasvelden (sportvelden, gazons, golfbanen, grasland)
Na enkele weken komen de engerlingen uit de eitjes. Aanvankelijk voeden deze zich met organisch materiaal, maar later worden ook worteltjes van onder andere grassen aangevreten. De engerlingen blijven vreten tot het vroege voorjaar, waarna ze verpoppen.
In de loop van juni komen de rozenkevers uit de poppen te voorschijn.
De engerlingen van de rozenkever blijven kleiner dan de engerlingen van de meikever en hebben maar een cyclus van een jaar.

bottom of page