top of page
home.jpg

Kleine wespenboktor

Kleine wespenboktor (Clytus arietis) tot 15 mm lange kever uit de familie boktorren (Cerambycidae).

Komt voor in Europa, Klein-Azië en Rusland en is in de Benelux een vrij algemene soort die vooral leeft in loofbossen en voornamelijk op boomschors en bladeren wordt aangetroffen. Heeft een langwerpig lijf, vrij lange antennes en sprietige poten. De kleur is zwart met gele dwarsstrepen, ook andere kleurpatronen kunnen zoals geel met zwarte strepen en vlekken.
De bouw lijkt, omdat het een boktor is, al een beetje op die van een wesp, omdat achterpoten langer zijn en het lijf smal en langwerpig. Heeft vrij dichte beharing op kopborststuk, op het achterlijf veel minder. Ook zijn de antennes minder lang dan bij de meeste soorten, heeft de achterzijde een punt (echter geen angel) en is het kopborststuk groot en rond.
Leeft voornamelijk van stuifmeel, vrouwtje eet zo af en toe een ander insect. Volwassen kevers leven slechts enkele weken, en zijn voornamelijk van mei tot juli te zien.
De larven leven veel langer, ongeveer anderhalf jaar, en eten rottend loofhout, liefst van de beuk, en enkel exemplaren die door een bepaalde schimmel zijn aangetast.

bottom of page