top of page
home.jpg

Wilde lijsterbes

Wilde lijsterbes (Sorbus aucuparia) winterharde boom uit de rozenfamilie (Rosaceae).

Lijsterbes genoemd omdat lijsters en andere vogels dol op de bessen zijn in een lange periode. De lijsterbes is een struik of boom (tot 20 m) met open kroon.
De samengestelde, onevengeveerde bladeren zijn veervormig met 9-17 blaadjes, die 2-6 cm lang zijn, ovaal tot langwerpig en staan in 6-8 paren, hebben, behalve bij het onderste stukje, een scherp gezaagde bladrand en een spitse top. Bladkleur is bovenaan dofgroen, terwijl de onderkant grijsgroen is. In de herfst kleuren de bladeren geeloranje tot rood.
Bloeit in mei en juni met 0,8-1 cm grote, crèmewitte bloemen in veelbloemige tuilen die sterk geuren. Draagt als de vruchten rijp zijn ronde 0,6-1 cm oranjerode, bolvormig vruchten.
De wilde lijsterbes is erg winterhard, wordt door insecten bestoven en de verspreiding van de zaden vindt vooral plaats door vogels die de bessen hebben geconsumeerd.
De wilde lijsterbes is een kensoort voor het zomereik-verbond. De boom komt voor in bossen en houtwallen. Het hout van de lijsterbes is tamelijk hard, buigzaam en elastisch, maar gaat vrij snel kapot. Het is bruikbaar voor draai- en snijwerk, vaten, vezelplaten. Schors en loof bevatten een hoog gehalte aan looizuur.

bottom of page