top of page
home.jpg

Taxus

Taxus of venijnboom (Taxus baccata) is een conifeer uit de taxusfamilie (Taxaceae).

De plant komt van nature voor in de Benelux, is een langzaam groeiende plant en kan 12–20 m hoog worden, is 2-huizig (mannelijke en vrouwelijke planten), kan zeer oud worden.
Giftig voor mens en dier. Vergiftigingsgevallen bij paarden en vee komen voor, meestal veroorzaakt door voeren van tuinsnoeisel. Bij zagen en verwerking komen houtstof met giftige bestanddelen vrij.
De giftige bestanddelen worden al heel lang gebruikt in medicijnen tegen kanker. De werkzame stof paclitaxel is het meest gebruikte middel tegen bepaalde kankervormen. Ook een giftig bestanddeel is taxine. gebruikt als pijlgif (hartritmestoornissen, hartstilstand, lever- en nierbeschadigingen).
Ook de schijnbessen (het rode omhulsel van het zaad) zijn giftig. Het rode vruchtvlees van de schijnbessen is in het geheel niet giftig. Het smaakt heel zoet, op de rand van weeïg. De harde pit, het zaad, is daarentegen wel giftig.
Taxus is uitermate goed geschikt voor gebruik in een heg, laat zich goed snoeien en is goed vertakt, verdraagt een grote snoeibeurt bijzonder goed. Een oude boom kan zonder problemen uitlopen op oud hout.

bottom of page