top of page
home.jpg

Parasolden

Parasolden (Pinus pinea) is een boom uit de dennenfamilie (Pinaceae).

Oorspronkelijk uit het westelijk Middellandse Zeegebied komt en goed bestand is tegen de wind, kan tot ongeveer 30 m hoog worden. De parasolden heeft een paraplu- of parasolvormige kroon met grote, uitgespreide takken die bevestigd zijn aan een korte stam. Kleur van de boomschors varieert van roodbruin tot oranje, heeft diepe groeven en schubben. De twijgen zijn bleek grijsachtig groen en zijn gekromd.
De knoppen zijn roodbruin en zijn voorzien van witte rafels. De top van de knop is naar buiten gekeerd. De parasolden heeft donkergroene naalden met een scherpe punt. Ze staan in paren en zijn 12-20 cm lang.
De kegelvrucht is glimmend bruin, bolvormig met een afgeplatte voet. De schubben zijn afgerond aan de uiteinden en ze hebben een duidelijke centraal gelegen knobbel. De zaden van de kegel zijn eetbaar en algemeen bekend onder de naam pijnboompit.
Pijnboompitten worden rauw of geroosterd gegeten en zijn een van de ingrediënten van pesto. Plaatselijk wordt het hout gebruikt voor meubels en andere doeleinden.

bottom of page