top of page
home.jpg

Gewone robinia

Gewone robinia, of valse acacia (Robinia pseudoacacia) is een boom die behoort tot de onderfamilie Faboideae in de vlinderbloemenfamilie.

Standplaats is niet erg vochtig, gedijt goed op kalkrijke löss, leemhoudende zandgrond, lichte kleigrond, daar is de robinia een snelle groeier: jaarlijks tot 1m in hoogte en 1cm in dikte.
Maimum tot 30 m hoog en 50 cm dik, de boom kan 200 jaar oud of meer worden.
De stam heeft diepe groeven, meerstammigheid komt vaak voor. De jonge takken zijn kaal en hebben scherpe stekels. De bladeren zijn oneven geveerd, ontplooien zich vrij laat in het voorjaar (mei) en hebben 7 tot 19 eironde, gaafrandige blaadjes. Bloeit in mei, juni en juli, bloemen zijn wit en vormen 10 tot 20 cm lange, sterk geurende trossen. De nectar kan 35 tot 59% suiker bevatten waardoor de boom veel bijen lokt. De acaciahoning is vloeibaar en geurig. In het najaar blijven 5 tot 15 cm lange kale peulen met zaden aan de boom hangen. Het wortelstelsel is breed en oppervlakkig en heeft ook een penwortel. Hierdoor staat de Robinia zeer stevig in de grond en vermindert hij erosie op hellingen. Voor dat doel werd hij veelvuldig aangeplant op spoorwegbermen. De wortels hebben wortelknolletjes met bacteriën waardoor stikstof in de grond wordt gebracht.

bottom of page