top of page
home.jpg

Edelhert

Edelhert (Cervus elaphus) evenhoevig zoogdier uit de familie der hertachtigen. In Europa is het edelhert het op een na grootste hert; alleen de eland (Alces alces) is groter.

In België zijn in het wild levende edelherten voornamelijk voorkomend in Wallonië en relatief zeldzaam in Vlaanderen. In de zomer zijn de dieren roodbruin van kleur, in de winter grijsbruin. De buikzijde is wit en het staartstuk is roomkleurig. De rui begint eerst bij de kop, de poten en het voorlijf. In september begint de zomervacht plaats te maken voor de wintervacht, in december is deze volledig vervangen. De zomervacht komt weer terug in mei en is in juli of augustus compleet.
Edelherten uit bosgebieden zijn kleiner dan die uit meer open gebieden, en de lichaamsgrootte neemt toe van het westen naar het oosten. Ook zijn mannetjes groter dan vrouwtjes. Kop-romplengte 165-260 cm, schouderhoogte 114-140 cm. De staart is, zonder het haar meegerekend, tussen 12-15 cm, met haar ongeveer 20 cm. Mannetjes worden tot 255 kg zwaar, vrouwtjes tot 150 kg.

bottom of page